Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  Z glasbo se povrnejo spomini!

  16.3.2016


  Glasba ima na posameznika številne dobre učinke. Bolnik z demenco izgubi kratkoročni spomin medtem ko dolgoročni spomin ostane, kar še posebno velja za spomin na glasbo. Če oseba posluša glasbo iz mladosti, ki ima zanj poseben pomen mu bo to pomagalo, da ostane povezan sam s seboj in bo bolj pozoren, živahen, komunikativen in socialen. Glasba olajša delovno terapijo, fizioterapijo in logoterapijo.

  Glasba pa ne pomaga samo bolnikom z demenco. Obstajajo številne raziskave, ki potrjujejo pozitivne učinke glasbe pri obravnavanju povišanega krvnega tlaka, bolečine in nekaterih psihičnih motenj.

  V ZDA so ustanovili neprofitno organizacijo »Music & Memory, ki promovira uporabo osebno izbrane glasbe za izboljšanje kakovosti življenja starejših oz. vseh, ki imajo kognitivne ali fizične težave. Na njihovo pobudo so pričeli v številnih ustanovah kot so domovi za starejše, negovalne bolnišnice, rehabilitacijski centri,.. uvajati programe Music & Memory. Ustanove opremljajo z iPod predvajalniki, varovance ali njihove skrbnike pa vzpodbujajo, da si sestavijo listo priljubljene glasbe ter jim pri tem pomagajo. Od ustanovitve neprofitne organizacije 2006 do danes so programe Music & Memory sprejeli v več kot 2400 ustanovah v ZDA, nekaterih kanadskih provincah in tudi v nekaj evropskih državah. Izboljšali so kakovost življenja tisočem bolnikov z enostavnim dejanjem: v roke so jim dali iPod.

  Leta 2014 so na to temo posneli dokumentarni film Alive Inside, ki si ga lahko ogledate tudi na YouTube.

  Želite kakovostno življenje, tudi če vam zdravje opeša? Poslušajte glasbo, ki vam je všeč. Naložite to glasbo v vaš telefon, tablico ali kar vam pač omogoča poslušati vaš izbor kjerkoli se znajdete, pa čeprav je to zdravstvena ali socialna ustanova.

  Zavedajte se, da bolnik z demenco običajno ne zna povedati katera glasba mu je všeč. Pogosto se dogaja, da proti svoji volji posluša glasbo, ki mu ni všeč, ga ne spominja na lepe dogodke v preteklosti in zato nanj nima pozitivnih učinkov. Skrbnik lahko svojemu varovancu omogoči boljšo kakovost življenja, če sestavi listo priljubljene glasbe varovanca ter mu omogoči poslušanje te glasbe. Še najbolje pa je, da takšno listo sestavimo že sami, dokler nam spomin to še omogoča.

  Povzeto po Through Music, Memories Return;
  http://www.medscape.com/viewarticle/858965#vp_1, dostop 06.03.2016