Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  TEŽA DOJENČKA

  Vsakega novorojenčka takoj po rojstvu v porodnišnici skrbno stehtajo. Novorojenčkova teža je pomemben podatek, ki pove, kakšno je stanje novorojenčka in ali je potrebno zanj še dodatno poskrbeti. Novorojenček, ki s prenizko porodno težo ob porodu, namreč potrebuje poglobljeno nego in še bolj skrbno spremljanje.

  Novorojenčke v porodnišnici redno tehtajo tudi v prihodnjih dneh, vsak dan ob približno isti uri. Teža je namreč tudi eden od pokazateljev ali z dojenjem (ali hranjenjem po steklenički) novorojenček dobi dovolj hrane za pravilen razvoj in rast. Težo dojenčka običajno v prihodnjim mesecih spremljata tudi patronažna sestra – babica in pediater na rednih pregledih.

  Normalna teža novorojenčka je od 2.500 g do 4.500 g. Normalno je, da teža prve dni upada, običajno v treh do štirih dneh upade približno za 10 odstotkov porodne teže. Razloga sta dva:
  1. ko se otrok rodi, njegovo telo vsebuje odvečno vodo. To vodo novorojenčki v prvih dneh izločijo z uriniranjem.
  2. prve dni v materinem telesu še ne nastaja dovolj mleka. V prvih dneh nastaja kolostrum ali mlezivo, to je prvo prosojno materino mleko, ki je bogat vir zaščitnih substanc, med katerimi so najpomembnejši imunski in rastni faktorji ter vitamini, minerali in aminokisline. Mlezivo je za novorojenčka neprecenljivo, saj ga zaščiti pred okužbami, ki mu grozijo iz novega okolja, nima pa hranilne vrednosti.
  Pravo materino mleko z vsemi sestavinami, ki omogočajo rast in razvoj dojenčka začne nastajati približno četrti dan po porodu in takrat začne teža novorojenčka naraščati. Dojenček začne rasti in se razvijati. Normalno dojenčki pridobivajo od 15 do 30 g na dan. Zaspani novorojenčki in tisti z večjo porodno težo, lahko v začetku pridobivajo manj.

  Mlade mamice predvsem pri prvem dojenčku pogosto skrbi ali imajo dovolj mleka in ali novorojenčkova teža dovolj lepo narašča. Posebno se ta skrb pojavi, če je bil novorojenček rojen prezgodaj, če je bil ob rojstvu zelo lahek ali, če je zaspanček, ki rad prespi obroke. V takšnih primerih v porodnišnici pomagajo sestre na oddelku za otročnice, po vrnitvi na dom pa patronažna sestra babica, ki vsako mamico obišče na domu že prvi dan po vrnitvi iz porodnišnice. Patronažna sestra bo dojenčka ob vsakem obisku stehtala s tehtnico, narejeno posebej za tehtanje dojenčkov.

  Primerno tehtnico si lahko mlada mamica kupi tudi sama, lahko pa si jo izposodi. Pri rednem tehtanju dojenčka pa se je potrebno zavedati, da naraščanje teže ni edini pokazatelj, ali se dojenček počuti dobro in ali se razvija pravilno. Na pravilni razvoj dojenčka kažejo tudi drugi pokazatelji, ki jih bosta patronažna sestra in pediater ocenila bolje kot tehtnica.

  Kadar se mamica vseeno odloči, da bo redno spremljala težo dojenčka, mora upoštevati, da je  težo zelo težko spremljati dnevno. Dojenčki imajo tako majhno telesno težo, da že pravkar opravljeno kakanje, lulanje ali obrok dojenja bistveno spremenijo težo navzgor ali navzdol. Zato je priporočljivo spremljati težo dojenčka tedensko in vrednosti vpisovati v tabelo.

  Dojenčkova teža hitro narašča in se v šestih mesecih podvoji.