Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  SUHA KOŽA

  V hladnih zimskih dneh nas velikokrat pesti suha koža po celem telesu. Razlog za to je mrzel zrak in zadrževanje v notranjih prostorih, ki imajo zaradi ogrevanja prenizko vlažnost.

  Najpogosteje se suha koža pojavlja na bolj izpostavljenih predelih (obraz, komolci, roke, pete in stopala), lahko pa zajame tudi večji del telesa.
   
  Koža tako postane dehidrirana, suha in prepustna za vdor zunanjih alergenov, ki povzročijo vnetje in draženje. Posledica je nevzdržna srbečica. Zato je nega kože v tem letnem času še toliko bolj pomembna.

  RAZLOGI ZA POJAV SUHE KOŽE
  • sezonski vplivi - pozimi centralno ogrevanje močno zniža zračno vlažnost, mraz in veter pa kožo še dodatno izsušita
  • umivanje – uporaba mil in dolga izpostavljenost vroči vodi stanjšata zaščitni maščobni plašč kože
  • starost – najbolj so izpostavljeni otroci in starostniki, ker je njihova koža tanjša in manj zaščitena
  • genetika
  • prehrana – neuravnotežena prehrana
  • srbeča in groba oblačila dražijo kožo
  • nekatera zdravila
  Nekateri so zaradi stanjšane in spremenjene maščobne plasti na koži močno nagnjeni k preobčutljivostnim reakcijam in bolezenskim stanjem (atopijski dermatitis).

  ZNAKI SUHE KOŽE
  Suha koža je na videz brez leska, hrapava in srbeča, ki kasneje tudi pordi, se močneje lušči in poka.  To je razlog, da se lahko koža tudi vname, saj škodljive snovi (bakterije, glivice, alergeni) prodrejo skozi poškodovano kožo. Gre za izsušitveni oz. zimski dermatitis, ki se največkrat pojavlja na hrbtišču rok, pri starejših na golenih, pri otrocih pa na licih in nadlahteh.

  NEGA SUHE KOŽE
  Nega suhe kože je zelo pomembna. Kožo moramo navlažiti in nahraniti, ter jo zaščititi z maščobno plastjo. Ta namreč ščiti kožo pred izhlapevanjem vode in zunanjimi vplivi. Kožo z negovanjem ohranjamo voljno, mehko in prožno.

  Zelo primerne so oljne kopeli, ki na koži ohranjajo zaščitne maščobe. Pomembno je, da kože po umivanju z brisačo ne zdrgnemo, ampak le nežno popivnamo in takoj namažemo z negovalno kremo, ki bo obnovila maščobno plast kože.

  Svetujemo vam, da se po nasvet obrnete na lekarniškega farmacevta, ki vam bo glede na stanje vaše kože svetoval najprimernejši pripravek. Pomembno je da vsebuje maščobe, ki so po sestavi podobne kožnim. Bolj podobne so maščobe živalskega izvora, kot maščobe rastlinskega izvora. V pripravkih za nego suhe kože so tudi dodatki kot npr. naravni vlažilni faktorji (urea, laktat, hialuronska kislina), ceramidi, omega maščobne kisline, vitamin E in sestavine, ki pomirjajo vnetje.

  Poleg nege pa je zelo pomembno, da se izogibate dejavnikom, ki vplivajo na nastanek suhe kože:
  • čim krajši čas preživite na suhem in mrzlem zraku oziroma se zaščitite (kapa, šal, rokavice in zaščitna krema za obraz in ustnice), v notranjih prostorih pa zrak vlažite
  • namesto vroče kopeli si privoščite hitro prho z mlačno vodo ter uporabite primeren izdelek za umivanje in nego kože
  • pri umivanju posode uporabite rokavice, da preprečite stik z vročo vodo in detergenti
  • skrbite za uravnoteženo prehrano
  • nosite oblačila iz naravnih materialov (bombaž in svila)
  • pijte zadostno količino vode
  Koža je ogledalo človeka – poskrbite, da se boste vedno dobro počutili v svoji koži.