Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  OSTEOPOROZA

  Osteoporoza je kronična bolezen kosti. Kosti postanejo krhke, porozne in lahko zlomljive. Porušeno je ravnovesje med izgradnjo in razgradnjo kosti. Bolezen poteka tiho in brez bolečin, dokler ne pride do zloma. Takrat pa je bolezen že napredovala. Zaradi izgubljanja kostne mase, lahko pride do zlomov že pri večji obremenitvi ali manjših poškodbah. Do zloma kolka zaradi osteoporoze pride pri eni od treh žensk in enemu od petih moških!

  Dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze:

  • ženski spol (80% obolelih za osteoporozo je žensk)
  • dedni dejavniki
  • kajenje, prekomerno uživanje alkohola (več kot en kozarec na dan)
  • nekatera zdravila (predvsem glukokortikoidi)
  • menopavza pred 45. letom starosti

  Preprečevanje:

  Veliko lahko naredimo že z zdravim načinom življenja:

  • uravnotežena prehrana
  • redna, toda zmerna telesna vadba (kosti tako postanejo prožnejše in odpornejše na zlome)
  • opustitev kajenja

  Simptomi in posledice:

  Pogosto je prepričanje da so znaki bolezni enaki kot pri artritisu in mnogo žensk čaka na pojav simptomov, kot so boleči in otekli sklepi, preden se odloči za obisk zdravnika, medtem pa lahko bolezen znatno napreduje.

  Značilni simptomi (bolečina, slabost, disfiguracija, ...) se pojavijo šele v napredovalem stadiju bolezni. Po veliki izgubi kalcija iz kosti se začnejo vretenca sesedati, kar privede do zgrbljene drže, oseba pa lahko na višini izgubi tudi do 15 cm. Najbolj resen zaplet osteoporoze je zlom kolka, saj je zaradi zapletov po operaciji lahko tudi smrtno nevaren.

  Odkrivanje bolezni:

  Osteoporozo lahko odkrijemo z merjenjem mineralne gostote kosti. Merjenje je popolnoma neboleče, sevanje pa je zanemarljivo majhno.

  Zdravljenje:

  Cilj zdravljenja osteoporoze je preprečevanje zlomov kosti, za kar imamo na razpolago vrsto zdravil. Z njimi lahko ustavimo ali vsaj upočasnimo nadaljnje izgubljanje kostne mase in jo deloma tudi nadomestimo. Katero zdravilo je najprimernejše za vas, bo odločil vaš zdravnik. Pomembno je da ta zdravila jemljete redno in da se držite navodil pravilnega jemanja.

   Potreben je tudi zadosten vnos kalcija v organizem. Ponavadi s hrano ne zadostimo dnevnim potrebam (1000 – 1500 mg), zato je smiselno dodajanje kalcijevih preparatov.


   

  Image: Somchai Som/FreeDigitalPhotos.net

  Za več informacij o osteoporozi si preberite še članek na e-zdravju, lahko pa se obrnete tudi na društva za osteoporozo.

  Viri: Dunne LJ: Nutrition Almanac/Nutrition search Inc. (John D Kirschmann), 3rd ed., McGRAW-HILL Publishing company, NY, USA, 1990

  Dienstl E, Maschek W: Osteoporoza: izginevanje kostne mase, pravilna preventiva, načrtno zdravljenje, Mavrica, Celje, 1999