Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  NEGA DOJENČKA

  Negi dojenčka že od rojstva naprej posvečamo veliko pozornosti. Pod nego seveda razumemo vso skrb, ki jo namenimo dojenčku 24 ur na dan, največ časa pa posvetimo predvsem negi kože.
  Koža je organ z največjo površino in je sestavljena iz treh plasti. (vrhnjica, usnjica, in podkožje). Organizmu nudi obrambno in zaščitno funkcijo pred mehanskimi, kemičnimi, toplotnimi dražljaji, pred vdorom tujkov v organizem, ter ga hkrati ščiti pred izgubo lastnih snovi (predvsem vode). Ima tudi pomembno vlogo pri regulaciji znoja. Vse te naloge pa lahko opravlja le zdrava in nepoškodovana koža.

  Koža dojenčkov in majhnih otrok se bistveno razlikuje od kože odraslih. In sicer:

  • Nega dojenckav povprečju je petkrat tanjša
  • je bolj občutljiva in nagnjena k izsušitvi
  • še ne opravlja ustrezne zaščitne funkcije
  • regulacija temperature z znojenjem še ne deluje popolnoma
  • odpornost na okužbe je manjša

  Vse to je treba upoštevati pri negi dojenčka in izbiri primernih izdelkov.

  Slika: Clare Bloomfield/FreeDigitalPhoto.net

  Osnovna nega dojenčka se začne z jutranjim umivanjem in previjanjem. Najboljša izbira je mlačna voda. Pretirana uporaba oljnih robčkov lahko zamaši pore in povzroči preobčutljivost. Uporabo svetujemo samo kadar tekoče vode nimamo na razpolagi, npr. na potovanju, sprehodu…

  Posebno nego je potrebno nameniti tudi očem. Zjutraj vsako oko posebej očistimo z mehko bombažno gazo, od zunanjega kotička navznoter.

  KOPANJE:

  Pri kopanju naj bo temperatura vode približno 37 stopinj Celzija. Priporoča se uporaba trdih mil, oz. tako imenovanih sindetov (nadomestki mil), ki imajo pH 5,5. Rahlo kisel pH namreč zavira rast škodljivih mikroorganizmov , ter pomaga da se v prvih mesecih življenja stabilizira kislinski plašč kože.

  Za osnovno nego dojenčkov in malih otrok vedno svetujemo izbiro blagih in nevtralnih izdelkov, ki so namenjeni negi nežne otroške kože. Izdelki morajo v čim manjši meri vsebovati dišave, konzervanse, umetna barvila,..., ki bi lahko dražili kožo.

  ODPRAVLJANJE NAJPOGOSTEJŠIH TEŽAV:

  Plenični izpuščaj:
  Za vsakodnevno nego v predelu plenic je najprimernejše hladilno mazilo z olivnim oljem, ki ščiti kožo pred izločki, ki bi lahko povzročili vnetje. V primeru že razdražene ali rahlo vnete kože pa se svetuje uporaba dodatnih krem ali past, ki vsebujejo sestavine, ki kožo pomirjajo, delujejo protivnetno in pospešujejo njeno obnavljanje (cinkov oksid, ribje olje, bizmutov subgalat…)

  Temenca:
  Temenca so debele, rumene luskaste obloge na lasišču. Svetujemo uporabo mandljevega olja ali posebej temu namenjenih izdelkov. Lasišče pustimo namazano čez noč, zjutraj pa luske izčesemo z mehko otroško ščetko in umijemo.

  Če se luskasti predel ne ščisti ali se luske širijo, lasišče pa postaja vse bolj rdeče, svetujemo obisk pri pediatru.

  Krči (kolike):
  Kmalu po rojstvu, najpogosteje okoli 3. tedna, se lahko pojavijo krči pri dojenčku. Dojenček ob določenem delu dneva neustavljivo joka, krči nogice navzgor ali jih izmenično izteguje. Pogosto težavo povzroča pogoltan zrak med hranjenem ali še ne urejena črevesna flora. Materi, ki doji se svetuje da pazi na prehrano.

  Težave pa lahko omili masaža trebuščka (v smeri urinega kazalca) ali pa dodajanje kapljic proti krčem po vsakem hranjenju. Krči praviloma v nekaj tednih izzvenijo.

  Prvi zobki:
  Izraščanje prvih zobkov pogosto spremlja otekla dlesen, bolečina, včasih pa tudi povišana temperatura in driska. Dojenčku lahko dlesni masiramo s posebnimi geli, ki dlesen zmehčajo in omilijo bolečino. Temperaturo lahko znižujemo s sirupom ali svečkami. O pravilni izbiri in uporabi pa se posvetujte s farmacevtom v lekarni!

  Driska in bruhanje:
  Težave po navadi povzroči trebušna viroza. Lažji primeri minejo brez večjih težav že z ustrezno nego na domu. Potrebno je poskrbeti za zadosten vnos tekočine s pogostejšim dojenjem ali dodajanjem vode in otroških čajev.

  Če se pri dojenčku driska ne umiri v 6 urah je potreben posvet s pediatrom!

  V lekarni vam bomo z veseljem pomagali pri izbiri izdelkov za osnovno nego, svetovali pri odpravljanju manjših težav ter odgovorili na vaša vprašanja.