Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  NARAVNA ZDRAVILA ZA PREHLAD IN GRIPO

  Le zelo malo sintetičnih zdravil poznamo, ki lahko preprečijo ali skrajšajo prehladna obolenja in gripo. Ta zdravila so dostopna le na recept in imajo kot vsa sintetična zdravila lahko resne neželene učinke. Prav zato so pri prehladih in gripi naravna zdravila toliko bolj popularna. Ta lahko le blažijo simptome, lahko pa tudi dejansko skrajšajo potek bolezni in preprečijo kasnejše zaplete.

  Echinacea ali ameriški slamnik
  deluje tako, da okrepi imunski sistem. Simptomi so blažji, prehlad ali gripa pa mine hitreje. Pomembno je, da ameriški slamnik vzamemo pravočasno, to pomeni takoj, ko začutimo prve znake prehlada in ga jemljemo 7 do 10 dni. Pomembno je tudi, da izberemo izdelek, ki vsebuje zadostno količino ekstrakta in da je ta ekstrakt pridobljen iz svežih rastlin. Izdelki, ki vsebujejo poleg ekstrakta nadzemnih delov rastline tudi ekstrakt korenine, imajo tudi protivnetno delovanje. Ameriški slamnik ni primeren za bolnike z avtoimunimi boleznimi in bolnike, ki se zdravijo z zdravili za zmanjšanje imunskega odziva (imunosupresivi).

  Cink
  prav tako lahko skrajša trajanje prehlada ali gripe ter ublaži simptome teh obolenj. Nima preventivnega delovanja, saj deluje tako, da zavira razmnoževanje virusov. Tudi tu je pomembno, da izdelek s cinkom vzamemo najkasneje v 24 urah po prvih znakih prehlada. Priporočen dnevni odmerek cinka je 10 mg. Preveliki odmerki (nad 40 mg dnevno) imajo lahko ravno obraten učinek od želenega, saj škodijo imunskemu sistemu. Ameriška agencija za zdravila odsvetuje uporabo cinka v pripravkih za nosno sluznico, ker lahko povzroči dokončno izgubo vonja.

  Vitamin C
  lahko deluje preventivno ali pa blaži simptome in za kakšen dan skrajša trajanje prehlada ali gripe. Kadar ga uporabljamo za zdravljenje prehlada, moramo vzeti višje dnevne odmerke (1 do 2 g), ki pa lahko povzročijo draženje prebavne sluznice, kar se kaže kot slabost, refluks ali driska.

  Topel čaj
  lahko pomaga na več načinov: inhalacija vročih hlapov pri pitju pomaga odmašiti nos, požiranje tekočine blaži bolečino v žrelu in vlaži izsušeno in vneto sluznico. Tekočina preprečuje dehidradico. Še posebno sta priporočljiva zeleni in črni čaj, saj vsebujeta tudi antioksidante, ki krepijo imunski sistem.

  Inhalacija vodne pare
  pomaga odmašiti nos in odpira tudi spodnje dihalne poti. Še bolj bo učinkovita, če v vodo kapnete nekaj kapljic eteričnega olja smreke, bora ali eukalipta.

  Fiziološka raztopina
  je 0,9% raztopina kuhinjske soli. Uporablja se v obliki kapljic ali pršila za nos, ker vlaži sluznico in deluje blago protivnetno. Kadar je nosna sluznica zaradi vnetja otečena oz. nabrekla, je primernejša uporaba bolj koncentrirane hipertonične raztopine, ki zaradi ozmoze zmanjša oteklino sluznice.

  Mazila z eteričnimi olji
  in mentolom, ki jih nanesemo pod nos in na prsi, pomagajo odpreti zamašen nos in blažijo kašelj.

  Grgranje tople slane vode
  lahko ublaži pekoč občutek in praskanje v žrelu zaradi vnete in izsušene sluznice.

  Povišana telesna temperatura
  je originalno naravno zdravilo, saj ustvari neprimerno okolje za viruse, ki se ne morejo več razmnoževati. Zato je priporočljivo, da temperature ne nižamo z zdravili, razen če naraste preko 39 stopinj celzija ali če traja več kot 3 dni. To ne velja za bolnike s kroničnimi boleznimi, pri katerih lahko povišana temperatura povzroči zaplete in jo je vedno potrebno nižati.

  Počitek
  je eno najstarejših in najbolj učinkovitih naravnih zdravil za prehlad in gripo. Preležati dan ali dva v postelji pod toplo odejo lahko občutno skrajša čas bolezni in prepreči zaplete. Počitek da telesu dovolj energije in pomaga celicam imunskega sistema v boju proti virusom. Žal nas tempo življenja, ki je vsak dan hitrejši in zahtevnejši prepogosto odvrača od tega učinkovitega in brezplačnega naravnega zdravila.

  Povzeto po WebMD (http://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-natural-cold-and-flu-remedies, dostop 15.01.2015)