Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  NAGLAVNE UŠI


  Naglavne uši so majhni zajedavci, ki se hranijo s krvjo na lasišču. Ob tem puščajo drobne rdeče pike (ranice), ki močno srbijo. Uši niso znak slabe higiene, saj se prav tako dobro počutijo tudi na čistem lasišču in nikakor niso nič sramotnega. Zelo hitro se širijo s stikanjem glav, zato je zelo verjetno, če so se v šoli pojavile uši, da je okužen tudi vaš otrok. Ko opazimo uši, je zelo pomembno, da natančno pregledamo lasišče vsem družinskim članom. Glavo nagnemo nad umivalnik ali banjo ali pa si podložimo bel papir (na svetli podlagi je uši lažje opaziti) in prečešemo lasišče. Vse "okužene" zdravimo s primernimi sredstvi proti ušem (šamponi in kreme).

  O pojavu še isti dan obvestimo šolo, vrtec in morebitne krožke, ki jih obiskuje naš otrok, da bodo lahko ukrepali (obvestili ostale starše, da pregledajo in po potrebi zdravijo svoje otroke). Sredstva za zatiranje uši lahko kupite v lekarnah, kjer vam bomo tudi ustrezno svetovali in odgovorili na vaša vprašanja. Natančno upoštevamo priložena navodila!

  Postopek zatiranja uši:
  V navodilu preberemo ali se sredstvo nanaša na mokre ali suhe lase. Nanesemo ga v debelem sloju, da prekrijemo vsak las. Pustimo delovati toliko časa, kot je navedeno v navodilu. Sredstva nikoli ne pustimo delovati dalj časa, kot piše. S tem ne bomo dosegli večje učinkovitosti, lahko pa po nepotrebnem razdražimo lasišče. Lase speremo in jih razčešemo najprej z navadnim glavnikom, nato pa z zelo gostim glavnikom (navadno je priložen sredstvu proti ušem). Češemo pramen za pramenom od korena do konice lasu, da odstranimo ostanke uši in gnid. Šamponi večinoma ubijejo odrasle uši, lahko pa ostane nekaj gnid, zato postopek obvezno ponovimo čez 6-7 dni (toliko časa je potrebno da se iz gnide razvije odrasla uš). V tem času vsak dan lase prečesavamo z gostim glavnikom. Ni potrebno da zdravimo vse družinske člane samo tiste, ki so okuženi z ušmi! Če ima uši nosečnica naj se o uporabi sredstev za zatiranje uši posvetuje z zdravnikom ali farmacevtom. Prav tako je posvet potreben kadar ima uši dojenček ali majhen otrok.

  Higienski ukrepi:

  • Posteljnino, brisače, obleke, plišaste igrače operemo pri čim višji temperaturi in prelikamo.
  • Obleke in predmete, ki se ne smejo prati, nepredušno zapremo v plastično vrečo za 14 dni.
  • Stole s tekstilno oblogo, avtomobilske sedeže, kavče,.. temeljito očistimo s sesalnikom.
  • Krtače, glavnike, gumice, sponke in ostale predmete za nego las speremo z milnico in nekaj časa namakamo v vroči vodi, nato še enkrat speremo z milnico in čisto vodo. Opozorimo otroka naj si v času ko v šoli ali vrtcu razsajajo uši ne sposoja kap, trakov, sponk za lase, šalov…