Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  KLOPI SO NEVARNE ŽUŽELKE

  Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600 m je veliko klopov, v višjih legah jih je manj. Zgornja meja, kjer jih še najdemo, je 1600 m. Mila zima in vlažna pomlad ojačata dejavnost klopov. Nevarnost okužbe s klopi traja že od februarja pa vse do novembra.

  Ko pride klop na človeka, poišče primerno nežno mesto, kjer se na kožo pritrdi tako, da porine svoj rilec globoko v kožo. Vbod ne povzroči bolečine, saj ima slina klopa anestezijski učinek. Vbodi so zato pogosto neopaženi, predvsem pri otrocih. Če je klop okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa in (ali) Borelio burgdorferi, med sesanjem vbrizga v kožo gostitelja s slino tudi povzročitelja bolezni.

  Človek dobi klopa, ko oplazi npr. grmovje in ga klop zazna s svojimi čutili. Na sprehodih in izletih v naravo se zato pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite (dolge hlače, škornji, ruta). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na oblačilih laže opazimo. Namažemo se z repelentom, katerega vonj odganja klope. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se stuširamo in umijemo glavo. Oblačila dobro skrtačimo, če so pralna, jih operemo. Če opazimo že prisesanega klopa, ga čim prej odstranimo. Čim hitreje klopa opazimo in pravilno odstranimo, manjša je možnost okužbe.

  KLOPNI MENIGOENCEFALITIS, virusna bolezen osrednjega živčevja, se prenaša z ugrizom okuženega klopa. Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

  Najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje. Cepljenje poteka v vseh območnih zavodih za zdravstveno varstvo in tudi pri izbranih zdravnikih.

  LYMSKO BORELIOZO povzročajo bakterije, ki jih klop z ugrizom prenese v človeka. Prva faza bolezni se začne s kožnimi spremembami 3 do 32 dni po ugrizu klopa. Značilen je rdeč kožni madež, ki se postopno širi, osrednji del pa bledi. Druga in tretja faza bolezni se lahko pojavita tudi več mesecev in let po okužbi. Pojavijo se znaki prizadetosti številnih organov ali organskih sistemov - kože, živčevja, sklepov, mišic, tudi oči, srca.

  Pomembno je, da boreliozo hitro odkrijemo in zdravimo z antibiotiki.


  Slika: CDC, Division of Viral and
  Rickettsial Diseases.

  Odstranite klopa iz kože kar se da hitro, ko ga opazite.
   
  Uporabite dobro pinceto, da lahko zagrabite klopa čisto pri koži.

  Odločno potegnite prisesanega klopa iz kože. Nato umijte kožo z milom in toplo vodo. Klopa ne zmečkajte, temveč ga odvrzite v koš za gospodinjske odpadke. Če klopa slučajno zmečkate, očistite kožo z milom in toplo vodo ali alkoholom.

  Za odstranjevanje klopa ne uporabljajte nobenih mazil, krem, lakov za nohte, petroleja ali česar koli drugega.