Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  Kako izbrati repelent za odganjanje mrčesa

  Številni insekti s pikom na človeka prenašajo različne bolezni. Večina le-teh ni ogrožujočih in jih prebolimo brez posledic. Nekatere pa so lahko resne in težko ozdravljive. V našem okolju se najbolj bojimo klopov, ki prenašajo Lymsko boreliozo in klopni meningoencefalitis. Piki komarjev v našem okolju zaenkrat pomenijo le zelo neprijetno nadlego, predvsem v bolj eksotičnih krajih pa tudi komarji prenašajo nevarne bolezni, npr. rumena mrzlica, malarija, Zika virus,…

  Prav zaradi teh nevarnih bolezni, ki jih s piki prenašajo žuželke, je zelo pomembno, da se pred piki pravilno zaščitimo. Na evropskem tržišču so na voljo 4 učinkovine, ki imajo dokazan repelentni učinek.

  DEET:
  Najstarejša med njimi je DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide). Pri pogosti uporabi visokih koncentracij ima lahko tudi resne neželene učinke na živčni sistem, ki se kažejo kot glavobol, vrtoglavica in celo epileptični napad. Vendar pa se ti neželeni učinki pojavijo le v 1 primeru na 1 milijon uporabnikov, zato je DEET opredeljen kot varen repelent in se lahko v nižjih koncentracijah uporablja tudi pri otrocih in dojenčkih od 2.meseca dalje. Neprijetna lastnost DEETa je tudi dejstvo, da topi plastiko in gumo, zato ni primeren za nanos na oblačila in predmete. DEET se uporablja v koncentracijah od 7 % do 30 %, dovoljene pa so tudi koncentracije do 100 %. DEET vsebujejo: Bens 30, Jungle formula Maximum in Strong.

  Pikaridin ali ikaridin:
  je po učinku podoben DEETu, nima pa njegovih neželenih učinkov in tudi ne topi plastike. Lahko se uporablja pri otrocih, strejših od 6 mesecev. Uporablja se v koncentracijah od 5 % do 20 %. Ikaridin vsebuje Jungle Formula Maximum zaščita proti klopom.

  IP3535:
  IP3535 (Ethyl butylacetylaminopropionate) je prav tako po učinku primerljiv DEETu. Njegova pomnjkljivost je, da lahko draži oči in prav tako topi plastiko. Primeren je za uporabo pri otrocih od 2.meseca dalje. Pri odganjanju komarjev, ki prenašajo rumeno mrzlico je manj učinkovit kot DEET. Uporablja se v koncentraciji do 20 %. IP3535 vsebujeta Hansaplast sprej proti komarjem in Jungle formula kids.

  Eukaliptovo olje:
  vsebuje ekstrakt iz avstralskega evkaliptusa z učinkovino paramenthane-3,8-diol (PMD). V zadostni koncentraciji učinkovito odganja komarje in klope, vendar je njegovo delovanje v primerjavi s prej naštetimi repelenti kratkotrajnejše. Primeren je za otroke starejše od 3 leta. Uporablja se v koncentraciji od 10 % do 40 %. Izdelek z eukaliptovim oljem je Bens Natural.

  Izdelki, ki vsebujejo različna eterična olja (geranija, sivka, citronela), ki naj bi mrčesu »smrdela«, nimajo dokazane učinkovitosti. Eterična olja so tudi znani alergeni in lahko posebno v kombinaciji s soncem dražijo kožo.

  Čas delovanje repelenta:
  Na splošno za vse repelente velja, da se z višanjem koncentracije učinkovine daljša čas delovanja, učinkovitost pa ostaja nespremenjena. Čas delovanja se poveča tudi s tehnološkim postopkom in izbiro podlage, v katero se vgrajuje učinkovina. Kadar potrebujete kratkotrajno zaščito, npr. 1-2 urni sprehod, zadostujejo izdelki z nižjimi koncentracijami repelenta. Če se boste v naravi zadrževali cel dan, izberite izdelek z višjimi koncentracijami. Če ste na izletu aktivni in se potite, bo čas delovanja repelenta krajši kljub visoki koncentraciji in bo potrebnih več nanosov v dnevu. Tudi po vsakem plavanju ali drugačnem namakanju v vodi bo potreben ponoven nanos repelenta.

  Noben repelent ne zagotavlja 100 % zaščite, zato še vedno velja, da je najboljša preventiva kombinacija vseh možnih zaščitnih sredstev in postopkov kot so zaščitna obleka (dolgi rokavi, dolge hlače, nogavice, pokrivalo), mreže za zaščito ležišča, mreže na oknih in vratih,... Pomembna pa je tudi pravilna izbira in uporaba repelenta.