Close
0 izdelkov
Vaša košarica je prazna
Prodajni program
  Filters
  Preferences
  Iščite po spletni lekarni...

  ALERGIJSKI RINITIS

  Beseda alergija je grškega izvora in pomeni reagirati drugače.

  Alergija je neustrezna oziroma pretirana reakcija človeškega imunskega sistema na določene snovi v okolju, ki jih imenujemo alergeni. Le-ti so lahko naravnega izvora ali pa kemične spojine. Vsako leto se razširjenost alergij veča. Strokovnjaki napovedujejo, da bo v 15-20 letih imelo alergijo že 50 odstotkov prebivalstva. Posebej ogroženi so ljudje v razvitih mestih in industrijskih središčih z modernim načinom življenja (večja koncentracija izpušnih plinov, stres…).

  Najpogostejše so alergije na dihalih (sezonski alergijski rinitis ali seneni nahod, celoletni rinitis, alergijska astma).

  ZNAČILNI ZNAKI ALERGIJE SO:
  • kihanje
  • izcedek iz nosu
  • kožne reakcije
  • oteklina
  • v skrajnem primeru anafilaktični šok
  NAJBOLJ ZNANI ALERGENI SO:
  • cvetni prah
  • mačja dlaka
  • pršica
  • nekatere vrste plesni in hrane
  Sezonski alergijski rinitis se še posebej izrazito pojavlja v prihajajočem pomladnem obdobju, ko začnejo drevesa in rastline zeleneti in cveteti. Ko se začne sezona določenega peloda (npr. leska, vrba, breza…), se sprva pojavi draženje nosu, žrela in oči. Temu sledi solzenje, kihanje in voden izcedek iz nosu. V hujših primerih se lahko tem simptomom pridruži še kašelj, težko dihanje, izguba teka. Če simptomov ne prepoznamo in ne zdravimo, lahko alergijski nahod preide v alergijsko astmo, ki pa je veliko težje vodljiva in nevarna bolezen.

  Predvsem, kadar alergijski rinitis vztraja dalj časa, se lahko pojavijo tudi zapleti. Ker kronično otekla sluznica v nosu ovira prezračevanje in čiščenje obnosnih votlin, se mašijo ušesne tube in solzevodi. Posledice tega so lahko vnetje sinusov in/ali srednjega ušesa, solzenje, glavobol, smrčanje in motnje spanja ter utrujenost. Zaradi kroničnih težav lahko pride tudi do razvoja depresije in do zmanjšanja delovne učinkovitost, učnega uspeha in slabše kvalitete življenja.

  KAKO SE IZOGNITI SENENEMU NAHODU:
  • pozanimajte se, kdaj cvetijo posamezne alergogene rastline.Informacije so dostopne tudi preko spleta: www.ivz.si
  • na sprehod hodite v dežju ali v tistih delih dneva, ko je koncentracija cvetnih prahov najnižja.
  • v mestih ne zračite stanovanj proti večeru, na deželi pa ne v zgodnjih jutranjih urah, saj je takrat v zraku največ peloda
  • izogibajte se piknikov v naravi. Če načrtujete izlete v naravo, izbirajte kraje, kjer ne pričakujete velikih količin pelodov, na katere ste alergični.
  • ko se vrnete s sprehoda ali izleta, se preoblecite in oprhajte, da sperete cvetni prah, ki se je nabral na koži in laseh.
  • med sezono cvetenja imejte med vožnjo avtomobilska okna zaprta ne sušite perila zunaj
  Alergije se ne da pozdraviti. Najbolj preprost in zanesljiv način za preprečevanje alergijskega rinitisa je izogibanje alergenom. Ker pa se v vsakdanjem življenju težko popolnoma izognemo alergenom, si lahko simptome lajšamo z zdravili.

  ZA SAMOZDRAVLJENJE SE UPORABLJAJO PREDVSEM:

  Fiziološka raztopina:
  S spiranjem nosne sluznice s fiziološko raztopino odstranimo alergene in histamin, ki se sprošča ob alergični reakciji. Simptomi so zato manj izraženi. Spiranje nosne sluznice s fiziološko raztopino je povsem neškodljivo in ga lahko ponavljate večkrat dnevno skozi daljši čas. Prav tako s fiziološko raztopino lahko spirate tudi oči, vendar je v tem primeru bolje, da uporabljate sterilno raztopino.

  Antihistaminiki:
  Antihistaminiki v obliki tablet zmanjšujejo srbenje nosu, oči in grla, blažijo srbenje, oteklost in pordelost kože. Učinek antihistaminikov nastopi 10 do 30 minut po zaužitju zdravila in traja približno 24 ur. Zdravilo obstaja v obliki tablet, sirupa ali kapljic za uživanje. Običajno se jemlje 1 tableta na dan, zjutraj, najbolje na tešče. Če se kot neželeni učinek pojavi zaspanost, vzemite zdravilo zvečer. Nosečnice in dojilje lahko jemljejo antihistaminike le po posvtu z zdravnikom. Enako velja tudi za bolnike s hudo ledvično okvaro. Neželeni učinki se pojavijo redko in so blagi. Največkrat se pojavi glavobol, suha usta, utrujenost, zaspanost, vnetje žrela, omotica in slabost. Predsem zaspanost se pojavi pogosteje v kombinaciji z alkoholom.

  Dekongestivi:
  Lahko so v obliki tablet s sistemskim učinkom ali v obliki kapljic za nos ali za oči, z lokalnim učinkom. Ne glede na obliko se ne smejo uporabljati med nosečnostjo in dojenjem. Prav tako jih ne smejo uporabljati osebe s povišanim krvnim tlakom, z glavkomom, s srčno žilnimi obolenji, s sladkorno boleznijo, s težavami na ščitnici in na prostati. V vseh naštetih primerih se lahko z uporabo sistemskaih ali lokalnih dekongestivov opisana bolezenska stanja poslabšajo.

  Uporaba zdravil za lajšanje alergičnih reakcij ima kar nekaj omejitev.
  • Samozdravljenje je primerno le za odrasle, med 12 in 60 let starosti, ki nimajo kroničnih bolezni.
  • Prav tako ni primerno v času nosečnosti in dojenja.
  • Zdravila za samozdravljenje alergijskega rinitisa lahko, predvsem če se kombinirajo z nekaterimi drugimi zdravili, povzročijo kar nekaj zapletov.
  Zato se pred nakupom kateregakoli zdravila za samozdravljenje alergijskega rinitisa vedno posvetujte s farmacevtom, ki vam bo svetoval za vas najprimernejše zdravilo, vam razložil kako zdravilo pravilno in varno uporabite ali pa vas bo pravočasno napotil k zdravniku.

  POMOČ PRI LAJŠANJU SIMPTOMOV ALERGIJE SO TUDI:
  • prehranska dopolnila, ki vplivajo na delovanje imunskega sistema
  • medicinski in kozmetični pripomočki, ki zmanjšajo dostop alergenov v organizem
  Pri izbiri vam bo svetoval farmacevt ter vas po potrebi tudi napotil do zdravnika.

  Izdelki za lajšanje simptomov alergije:
  Če se boste odločili za spletni nakup, si podrobno preberite navodila pri vsakem zdravilu, še bolje pa je, da nas pokličete in se posvetujete z našimi farmacevti.

  KAKO LAHKO LOČITE ALERGIJSKI RINITIS OD PREHLADA: