Poskrbimo za vaše zdravjeAktualne teme

Glasba ima na posameznika številne dobre učinke. Bolnik z demenco izgu... >>
Skoraj 65 let tradicije, preko 460 izdelkov v več kot 50 državah svet... >>
Nahajate se: Lekarna

LekarnaZdravila na obnovljiv recept

Vsem, ki bodo zdravila na obnovljive recepte dvigali v Lekarni Dravlje, nudimo brezplačna sms ali e-opozorila na rok za dvig zdravil.
  • 14 dni pred datumom, ko naj bi vam pošla zaloga zdravila
  • 14 dni pred datumom, ko se morate naročiti pri zdravniku za pregled in nov recept.
Bolnikom, ki so slabo pokretni ali priklenjeni na posteljo in ne morejo sami do lekarne, lahko farmacevt zdravila na obnovljive recepte prinese na dom. Cena dostave je 18,99 € z vključenim DDV za vsako dostavo. Storitev je na voljo le za bolnike, ki živijo v oddaljenosti največ 10 km od Lekarne Dravlje.

Posebne ugodnosti za paciente, ki se vključijo v program farmacevtske skrbi
  • 10 % popusta pri izbranih izdelkih, ki ugodno delujejo pri sladkorni bolezni ali pri hipertenziji; popust lahko koristite v naši enoti na Ulici bratov Babnik 10 v Ljubljani.
  • strokovne zanimivosti in informacije za boljše obvladovanje sladkorne bolezni in hipertenzije v obliki rednih sms ali e-sporočil. 
Načrt zdravljenja z zdravili

Na osnovi celovitega pregleda zdravil, ki jih jemljete, vam izdelamo načrt zdravljenja z zdravili, ki bo povečal učinkovitost zdravljenja in zmanjšal možnost nastanka neželenih učinkov zdravil.
10 % popusta na ceno storitve za bolnike, ki v Lekarni Dravlje dvignejo zdravila na obnovljive recepte.

Moja kartoteka zdravil

Na osnovi celovitega pregleda zdravil, ki jih jemljete, izdelamo vam prilagojena navodila za varno uporabo v obliki kartoteke. Navodila vsebujejo kratek opis delovanja zdravila, priporočila za pravilno jemanje, posebna opozorila o možnih problemih in priporočila za ukrepanje.

10 % popusta na ceno storitve za bolnike, ki v Lekarni Dravlje dvignejo zdravila na obnovljive recepte.

Obnovljivi recepti

Obnovljivi recepti se lahko uporabljajo od leta 2009 za predpisovanje hormonske kontracepcije zavarovankam, ki ob predpisanih kontraceptivih nimajo posebnih zdravstvenih težav. S 1.7.2011 se lahko na obnovljivi recept predpisujejo tudi zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni in zdravila za srčnožilni sistem. Obnovljivi recept lahko zdravnik predpiše bolnikom, ki ob predpisani terapiji nimajo posebnih zdravstvenih težav in kadar oceni, da bolnik ne potrebuje vmesnih pregledov. Od 1.1.2012 Zavod za zdravstveno zavarovanje načrtuje uvedbo obnovljivih receptov za predpisovanje zdravil za vsa kronična obolenja.

Da je recept obnovljiv, pomeni, da zdravnik izda zeleni recept, na katerem da lekarniškemu farmacevtu navodila o izdaji zdravila za daljše obdobje. Na en obnovljiv recept lahko zdravnik predpiše terapijo za do enega leta, farmacevt pa lahko izda naenkrat zdravila za 3 mesece.

Po navodilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje mora obnovljivi recept zadržati lekarna, v kateri ste prvič dvignili vaše zdravilo. To pa pomeni, da mora zavarovanec po zdravila predpisana na enem obnovljivem receptu vedno v isto lekarno. Z uvedbo obnovljivega recepta želi Zavod za zdravstveno zavarovanje razbremeniti zdravnika v tistih primerih, ko je potreben le predpis recepta brez pregleda, pa tudi zavarovancem prihraniti čas in pot vsaj do zdravnika. Obnovljive recepte za kronične bolezni v tujini poznajo že dolgo. V večini držav je sistem urejen tako, da morajo bolniki zdravila v lekarni dvigovati vsak mesec. Prednost obnovljivega recepta je, da se bolniku ni treba vsake tri mesece naročati v ambulanti svojega izbranega zdravnika, prihranjena je pot do zdravnika in čakanje v čakalnici, da pride na vrsto samo zato, da pri sestri dobi zdravila. Tudi neprijetnim zapletom, ko zmanjka zdravil in je zdravnik odsoten, se bolnik z obnovljivim receptom v veliki meri lahko izogne. Še vedno pa ostane vsake tri mesece pot v lekarno. Tudi to ima svoje dobre strani za bolnika, saj se tako doma ne bodo kopičile prevelike zaloge zdravil, manj bo nevarnosti, da bo zdravilom potekel rok uporabe, da se bodo »pokvarila« zaradi neprimernega shranjevanja ali da bi prišlo do napake pri jemanju zdravil. Tudi dejstvo, da mora bolnik po zdravila na obnovljiv recept vedno v isto lekarno, ima določene prednosti. Bolnika v lekarni bolje poznajo, poznajo pa tudi njegova zdravila in tako lažje odkrijejo morebitne zdravstvene zaplete, ki so nastali zaradi zdravil. V enem letu med pregledi pri zdravniku, lahko pride do sprememb v telesu zaradi različnih vplivov iz okolja ali zaradi dodatnih bolezni, kar lahko vodi tudi v spremenjen odziv na že ustaljeno kronično terapijo z zdravili. Pojavijo se lahko različni problemi povezani z zdravili, ki vodijo v slabšo učinkovitost zdravil in izražanje neželenih učinkov, to pa pomeni slabše izide zdravljenja in slabšo kakovost življenja. Prav zato je pomembno, da si izberete svojo lekarno, še bolje pa svojega farmacevta in mu ob dvigu zdravil na obnovljiv recept poveste, če ste pri jemanju zdravila izkusili kakršnekoli probleme. Farmacevt, ki pozna vas in vaša zdravila, bo lahko ocenil resnost problemov in vam svetoval pravilne ukrepe.

Postani članPristopna izjava za vključitev v program farmacevtske skrbi.


Prenesite si pristopno izjavo >>