Poskrbimo za vaše zdravjeAktualne teme

Glasba ima na posameznika številne dobre učinke. Bolnik z demenco izgu... >>
Skoraj 65 let tradicije, preko 460 izdelkov v več kot 50 državah svet... >>
Nahajate se: Samozdravljenje
Stran:1 2  
Številni insekti s pikom na človeka prenašajo različne bolezni. Večina le-teh ni ogrožujočih in jih prebolimo brez posledic. Nekatere pa so lahko resne in težko ozdravljive.
Več
Mnogi med nami se veselimo pomladi, ki prinaša v naša življenja več svetlobe, toplote in barv. A marsikdo sredi marca razočaran ugotovi, da postaja utrujen, razdražljiv in brezvoljen, da slabo spi, pojavijo se bolečine v mišicah in sklepih in glavobol.
Več
Probiotiki imajo pomembno vlogo pri preprečevanju okužb dihal, prebavil, pri driski povezani z uporabo antibiotikov, zdravljenju okužbe s Halicobacter pilory...
Več
Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo, dodani hrani v zadostni količini, blagodejni učinek na zdravje ljudi. Izraz izhaja iz grških besed »pro bios« in pomeni »za življenje«.
Več
Redno merjenje in spremljanje krvnega tlaka pripomore k boljši urejenosti bolezni, večjemu sodelovanju bolnikov pri zdravljenju ter spodbuja bolnika k zdravemu življenjskemu stilu.
Več
Krvni tlak je tlak s katerim kri pritiska na steno arterij (odvodnih žil) in je nujen za pretok krvi po telesu. Ločimo zgornji (sistolični) in spodnji (diastolični) krvni tlak.
Več
V hladnih zimskih dneh nas velikokrat pesti suha koža po celem telesu. Razlog za to je mrzel zrak in zadrževanje v notranjih prostorih, ki imajo zaradi ogrevanja prenizko vlažnost. Koža tako postane dehidrirana, suha in prepustna za vdor zunanjih alergenov
Več
Le zelo malo sintetičnih zdravil poznamo, ki lahko preprečijo ali skrajšajo prehladna obolenja in gripo. Ta zdravila so dostopna le na recept in imajo kot vsa sintetična zdravila lahko resne neželene
Več
Tudi v Lekarni Dravlje smo se pridružili številnim zdravstvenim ustanovam v Sloveniji in svetu, ki v tednu od 12. do 17. maja vzpodbujajo ozaveščanje o hipertenziji.
Več
UV filtri morajo zadostiti strogim merilom varnosti preden jih v posameznih državah odobrijo in uvrstijo na pozitivno listo. Za varnost izdelkov za sončenje in kozmetičnih izdelkov je v EU...
Več
Prvi ali ponoven odhod v vrtec in šolo predstavlja za naše malčke velik stres. Sprememba okolja, novi vrstniki, nove naloge, nov dnevni ritem, hkrati pa nastopa hladnejši letni čas, ko so bakterije in virusi ponovno na pohodu.
Več
Če je klop okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa in (ali) Borelio burgdorferi, med sesanjem vbrizga v kožo gostitelja s slino tudi povzročitelja bolezni...
Več

Novorojenčkova teža je pomemben podatek, ki pove, kakšno je stanje novorojenčka in ali je potrebno zanj še dodatno poskrbeti...

Več
Glavobol je zelo pogost simptom, s katerim se dnevno sreča veliko ljudi. Pojavlja se kot vodilni ali spremljajoči znak številnih lažjih pa tudi težjih bolezni...
Več

Osteoporoza je kronična bolezen kosti. Kosti postanejo krhke, porozne in lahko zlomljive. Porušeno je ravnovesje med izgradnjo in razgradnjo kosti. Bolezen poteka tiho in brez bolečin, dokler ne pride do zloma. Takrat pa je bolezen že napredovala. Zaradi izgubljanja kostne mase, lahko pride do zlomov že pri večji obremenitvi ali manjših poškodbah. Do zloma kolka zaradi osteoporoze pride pri eni od treh žensk in enemu od petih moških!

Več

Naglavne uši so majhni zajedavci, ki se hranijo s krvjo na lasišču. Ob tem puščajo drobne rdeče pike (ranice), ki močno srbijo. Uši niso znak slabe higiene, saj se prav tako dobro počutijo tudi na čistem lasišču in nikakor niso nič sramotnega. Zelo hitro se širijo s stikanjem glav, zato je zelo verjetno, če so se v šoli pojavile uši, da je okužen tudi vaš otrok. Ko opazimo uši, je zelo pomembno, da natančno pregledamo lasišče vsem družinskim članom. Glavo nagnemo nad umivalnik ali banjo ali pa si podložimo bel papir (na svetli podlagi je uši lažje opaziti) in prečešemo lasišče. Vse "okužene" zdravimo s primernimi sredstvi proti ušem (šamponi in kreme). O pojavu še isti dan obvestimo šolo, vrtec in morebitne krožke, ki jih obiskuje naš otrok, da bodo lahko ukrepali (obvestili ostale starše, da pregledajo in po potrebi zdravijo svoje otroke). Sredstva za zatiranje uši lahko kupite v lekarnah, kjer vam bomo tudi ustrezno svetovali in odgovorili na vaša vprašanja. Natančno upoštevamo priložena navodila!

Več

Najpogosteje povzročijo drisko bakterije (85%) Escherichia Coli, Shigella sp. Campylobacter jejuni, Aeromonas sp., Plesiomonas Shigelloides, Salmonella sp. in Vibrio sp., redkeje virusi (rotavirus) in paraziti (Giardia lambilia in Entmoeba hystolitica).


Več

V cigaretnem dimu se nahaja okoli 4000 različnih kemijskih spojin, med katerimi pa so najbolj znane in nevarne nikotin, katran in ogljikov monoksid.

NIKOTIN:

Je najbolj znana substanca v cigaretnem dimu, in je "krivec" zakaj postanemo odvisni od cigaret. Veže se na receptorje v možganih, ki se postopno na nikotin "navadijo". Ko količina nikotina upade, se pojavijo t.i. odtegnitveni simptomi (zaspanost, nemir, nestrpnost, motnje koncentracije, depresija).

Več

Vene so krvne žile, ki potiskajo kri v smeri proti srcu. Normalni krvni tlak v venah je nizek. Ko človek stoji, mora kri po nožnih venah teči navzgor, da pride do srca, kar omogočajo tako imenovane venske zaklopke. Sčasoma vene lahko izgubijo svojo prožnost, postanejo daljše in širše. Zaradi razširitve se lističi zaklopk razmaknejo in kri prične zastajati v žilah. Zaradi zastoja krvi pride do rdečine, otekline, pričnejo se nabirati škodljive snovi, kar pa privede do vnetja. Če tega ne zdravimo, se naredi rana oz. venska razjeda.

Več

Negi dojenčka že od rojstva naprej posvečamo veliko pozornosti. Pod nego seveda razumemo vso skrb, ki jo namenimo dojenčku 24 ur na dan, največ časa pa posvetimo predvsem negi kože.
Koža je organ z največjo površino in je sestavljena iz treh plasti. (vrhnjica, usnjica, in podkožje). Organizmu nudi obrambno in zaščitno funkcijo pred mehanskimi, kemičnimi, toplotnimi dražljaji, pred vdorom tujkov v organizem, ter ga hkrati ščiti pred izgubo lastnih snovi (predvsem vode). Ima tudi pomembno vlogo pri regulaciji znoja. Vse te naloge pa lahko opravlja le zdrava in nepoškodovana koža.

Več